Natomiast to nie jedyne jej zastosowanie.

Witamina C to jeden z ważniejszych składników który niezbędny jest do właściwego funkcjonowania organizmu. Znana jest głównie jako sposób na wzmocnienie naszej odporności w czasie przeziębień. Natomiast to nie jedyne jej wykorzystanie. Prócz dziedzin z zakresu medycyny, witamina ta jest istotna w kosmetyce. Wspomaga ona produkcję kolagenu, posiada też niesłychanie dużo przeciwutleniaczy, które znacznie opóźniają procesy starzenia. Możemy wyróżnić witaminę C prawo oraz lewoskrętną. Witamina lewostrętna, czyli inaczej kwas l-askorbinowy uznawana jest za lepiej przyswajalną i skuteczniejszą w leczeniu różnorodnego rodzaju schorzeń, chociaż specjaliści uważają,że to tylko sztuczka marketingowa i każda odmiana prawdziwej witaminy C jest wartościowa. Należy jednak pamiętać, że witamina C jest niezwykle wrażliwa na różnego typu obrabianie. Zbyt wysoka albo za niska temperatura może doprowadzić do zniszczenia jej właściwości, poprzez to warto pamiętać, ażeby przykładowo nie dodawać cytryny do gorącej herbaty. Najlepiej przyjmować świeże, surowe i nie przetworzone owoce i warzywa. Wbrew powszechnym przekonaniom to właśnie nie cytryna jest najlepszym źródłem tej witaminy. Najwięcej jej znajduje się w porzeczce, natce pietruszki i dzikiej róży. Dlatego że nadmiar witaminy C jest wydalany z naszego organizmu z moczem i potem, absolutnie nie można dopuścić do jej przedawkowania.

Więcej: kwas l-askorbinowy